درمان قوز پشتی با کمربند اصلاحی
نمونه بریس کایفولوژیک ساخته شده در کلینیک تخصصی پایا
کایفوز چیست؟
کایفوز به عنوان قوز پشتی شناخته می شود، همان قوس افزایش یافته ناحیه سینه ای به میزان بیش از ۴۰ درجه است. زاویه نرمال کایفوز می تواند بین ۲۰تا۴۰ درجه در افراد جوان متغیر باشد اما در فراد مسن میانگین زاویه کایفوز در زنان بین ۴۸تا ۵۰ درجه و در مردان حدود ۴۴ درجه است که در زنان بیشتر از مردان دیده می شود.
انواع کایفوز
کایفوز پوسچرال (وضعیتی):
شایعترین نوع گوژپشتی، کیفوز وضعیتی، معمولاً در دوران نوجوانی و با حالت اندامی نامناسب یا قوز کردن مشخص میشود و ارتباطی با ناهنجاریهای شدید ساختاری ستون فقرات ندارد.انحنا ناشی از گوژپشتی وضعیتی معمولاً گرد و هموار است و غالباً برای درمان قوز کمرهنگامی که از بیمار خواسته میشود تا صاف بنشیند یا بایستد و “قوز نکند”، برطرف میشود.قوز پشتی وضعیتی در میان دختران شیوع بالاتری دارد. این عارضه به ندرت دردناک است و پیشرفت نمیکند.
کایفوز شوئرمن : کایفوز شوئرمن یک نوع کایفوز “تکاملی” است، به این معنی که در طول رشد اتفاق میافتد. این بیماری در نوجوانان ایجاد میشود در حالی که استخوانها هنوز رشد میکنند. در مردان احتمال ابتلا به این نوع کایفوز بیشتر از زنان است.در بیماری شوئرمن، یک طرف (پشت) بدن مهره ها به طور منظم رشد می کند، در حالی که جلوی آن کندتر رشد می کند. این سرعت رشد منجر به مهره ای با شکل گوه ای مشخص می شود. به نوبه خود، این تفاوت نرخ رشد منجر به افزایش خمیدگی در قسمت فوقانی کمر شما می شود که به آن افزایش کیفوز پشتی می گویند.
قوز مادرزادی: قوز پشتی مادرزادی زمانی رخ میدهد که ستون فقرات جنین در رحم مادر به طور طبیعی رشد نکند و استخوانها چنان که باید شکل نگیرد یا چند مهره به یکدیگر جوش بخورد و بچسبد. گوژپشتی مادرزادی معمولاً به موازات رشد کودک تشدید میشود
.
کایفوز( قوز) ناشی از بیماری زمینه ای:
- اختلالات بافت همبند
- بیماری اندروکین
- عفونت
- دیستروفی عضلانی
- اسپینابیفیدا
- تومور
- اسپوندیلوآرترویت
- بیماری تحلیل برنده دیسک
- پوکی استخوان
- کیفوز پس از جراحی لامینکتومی
- اسپوندیلوز آنکیلوزان
- بیماری پاژه
- فلج اطفال
- نوروفیبروماتوز
کایفوز در افراد مسن : شایعترین علت کایفوز در بزرگسالان، شکستگی مهره در اثر پوکی استخوان است. این وضعیت می تواند در مردان و زنان اتفاق بیفتد، اما در زنان بیشتر از مردان است. همانطور که پوکی استخوان استخوان های مهره ای در ستون فقرات را ضعیف می کند ومهره ها مستعد شکستگی میشوند که به طور معمول به شکل گوه رخ می دهد. با خرد شدن قسمت جلوی استخوان، آن قسمت از ستون فقرات به سمت جلو حرکت می کند، در نتیجه یک منحنی بیش از حد کایفوز و حالت خمیده به جلو ایجاد می کند.
علائم کایفوز:
- سر نسبت به سایر اجزای بدن جلوتر است.
- کشیدگی در عضلات پشت پا (ران)
- تفاوت در ارتفاع شانه ها
- کمر درد خفیف تا شدید
- در موارد شدید در تنفس دچار مشکل میشود
بریس کایفولوژیک (kyphologic brace) یا بریس اصلاحی کیفوز:
برای افراد با انحناهای بین ۴۵ تا ۶۵ درجه می توان بریس کایفولوژیک تجویز کرد. برای افراد با انحناهای شدیدتر نیازمند استفاده از بریس های محکم تر مانند بریس میلواکی می باشد. اگرچه استفاده از بریس برای بیماران چندان خوشایند نیست اما این تنها گزینه درمان این بیماران با داشتن انحنایی در این محدوده است.این بریس از افزایش انحنای ستون فقرات جلوگیر میکند و راستای آن را اصلاح میکند. از آنجاییکه ستون فقرات کودکان و نوجوانان انعطاف پذیری بیشتری نسبت به بزرگسالان دارد، بریس کایفولوژیک می تواند راستای ستون فقرات بیماران را اصلاح کند. بطوریکه بعد از بلوغ اسکلتی، این اصلاح بدست آمده حفظ خواهد شد و بازگشت نمی کند.
مدت زمان استفاده: بسته به شرایط افراد متفاوت است ولی برای اینکه یک بریس بهترین اثربخشی را داشته باشد باید بطور متوسط حدود ۱۸ ماه و حداقل 20 ساعت در روز استفاده شود.
بریس میلواکی:
بریس رایجی است که در این موارد شدید کایفوز قوس های بالای70درجه استفاده می شود و تمام ستون فقرات را در برمی گیرد و با پدهای فشاری و نیروی اصلاحی باعث کاهش قوز پشتی می شود.
این بریس طبق دستور پزشک و معمولا ۲۳ ساعت در طول شبانه روز پوشیده می شود.
این بریس با قالب گیری از تنه فرد و زیر نظر متخصصین ارتوز و پروتز (ارتوپدی فنی) ساخته می شود.
برای تنظیم پدهای فشاری ، و بررسی سیر بهبودی، بازدید های دوره ای به مدت ۴-۶ ماه برای مراجعه قرار داده می شود.
بریس اسپاینومد:
این بریس یک ساپورت نیمه سخت در تنه فراهم میکند و در کایفوز ناشی از استئوپروز(پوکی استخوان ) در افرا میانسال و مسن استفاده میشود.این بریس از دو جز اصلی تشکیلشده که به حمایت از ساختار مفصلی ستون فقرات از مهرههای انتهایی گردنی(C6) تا مهرههای خاجی (S1) پرداخته است. بخش دیگر در ناحیه کمری برای ایجاد پایهی حمایتی مناسب و محدودیت حرکتی در صفحات فرونتال و سجیتال طراحیشده است.
نتایج مطالعات نشان داده است که استفاده از این کمربند به مدت 2ساعت به مدت 6ماه موجب افزایش قابل توجه قد، افزایش قدرت اکستنسورها ی پشت و فلکسورهای شکمی،کاهش زاویه کایفوز ،افزایش حجم بازدم و بهبود کلی سلامت در افراد بالای 60 سال میگردد.
در کلینیک ارتوپدی فنی پایا (در شهر قم) کلیه خدمات تخصصی ساخت کمربند طبی، زانوبند ،کفش و کفی و پروتز … ارائه میشود.
کمربندطبی
قوزپشت کایفوز
پوکی استخوان
یک پاسخ
سلام
چه تمرین هایی برای کم شدن قوز پشت خوبه؟ من بریس میلواکی دارم و برای ورزش بریس رو در میارم،خیلی ورزش کردن با بریس سخته و من اصلا دوست ندارم این کار رو ….