موسسه ارتوپدی فنی پایا

متاتارسالژی چیست و چگونه درمان میشود؟

متاتارسالژی چیست؟

متاتارسالژی مشکلی شایع است است که بیماران با درد در قسمت جلویی پاتوصیف میکنند. این اصطلاح در لغت به معنای “درد در متاتارس” است. (5 استخوان متاتارس در جلوی پا وجود دارد).این مشکل در سالمندان،ورزشکاران و افرادی که از کفش های نامناسب استفاده میکنند شایعتر است.

راه رفتن مداوم بدون درمان، مستعد آسیب مزمن به ساختارهای جلوی پا است. ساختارهایی که معمولا آسیب می بینند عبارتند از کپسول مفصلی MTP، صفحه کف پا و استخوان متاتارس (سر و/یا گردن). تحریک مفصل MTP به دلیل بارگذاری مکرر است و می تواند منجر به تورم خود مفصل (کپسولیت یا سینوویت MTPJ) شود. انگشت دوم و سوم ممکن است در متاتارسالژی از هم جدا شوند و بیماران یا در قسمت پایین و/یا بالای پایه انگشتان درد داشته باشند.

علل ایجاد یا تشدید متاتارسالژی چیست؟

  • تغییر شکل انگشت شست بونیون
  • آرتریت انگشت بزرگ
  • بی ثباتی رباط میانی پا
  • سفت شدن بیش از حد ماهیچه ساق پا
  • بدشکلی مادرزادی پا
  • بدشکلی های پنجه و مچ پا(بلند بودن انگشت دوم،افزایش قوس کف پاو..)

علائم متاتارسالژی چگونه است؟

دردی که در متاتارسالژی تجربه می‌شود معمولاً در ناحیه کف پا (در پایه انگشتان دوم یا سوم زیر سر متاتارس دوم یا سوم) رخ می‌دهد. اغلب بیماران در توصیف به عباراتی مانند راه رفتن “روی سنگ یا سنگریزه” یا “روی یک جوراب پیچ شده” اشاره میکنند. درد اغلب یک درد عمیق است و با راه رفتن روی سطوح سخت یا پای برهنه بدتر می شود. همچنین ممکن است احساس سوزش در نوک انگشتان دوم و سوم پا وجود داشته باشد.

نحوه تشخیص متاتارسالژی:

 بسیاری از بیماران  نوروم مورتون را برای انواع متاتارسالژیا اشتباه تشخیص می دهند. به طور کلی، متاتارسالژی در انگشتان دوم و سوم شایع تر است در حالی که نوروم مورتون ناحیه انگشت سوم و چهارم را درگیر می کند. همچنین متاتارسالژی به طور کلی هنگام پابرهنه شدن بیشتر درد می کند، در حالی که نوروم مورتون در کفش های تنگ و چسبان درد می کند.

اشعه ایکس در بیماران مبتلا به متاتارسالژی اغلب متاتارس دوم یا سوم طولانی را نسبت به متاتارس اول و چهارم نشان می دهد. در موارد نادر، مفصل متاکارپوفالنژیال MTP ممکن است به طور جزئی یا کامل از مفصل خارج شده باشد (subluxed یا دررفته). بدشکلی‌های متاتارس اول، مانند مواردی که با بونیون(هالوکس والگوس) یا ناپایداری میانی پا وجود دارند، ممکن است در عکس‌برداری با اشعه ایکس نیز مشاهده شوند.

درمان غیرجراحی متاتارسالژی :

درمان غیر جراحی متاتارسالژی اغلب موفقیت آمیز است. اصول درمان عبارتند از:

  • تشخیص صحیح و رسیدگی به علت اصلی علامت.
  • کاهش بارگذاری مکرر در قسمت جلویی پا.
  • پراکندگی بار در قسمت جلویی پا در یک منطقه وسیع تر.

درمان های ارتوزی متاتارسالژی کدام است؟

  • پدهای متاتارسال: پدهای متاتارس می توانند در درمان متاتارسالژی بسیار مفید باشند. هنگامی که پدهای متاتارس به طور مناسب نصب می شوند، وزن را از سرهای متاتارس که درگیر هستند، دور می کنند.  برای موثر بودن یک پد متاتارس باید قبل از ناحیه اصلی بارگذاری قرار گیرد. اگر پد باعث درد بیشتر پا شود، احتمالاً در کفش خیلی جلوتر است.
جایگذاری دقیق پد با اسکن دوبعدی و سه بعدی انجام میشود.
  • کفی های طبی نرم

 

  • بالا آمدن خفیف پاشنه کفش یا کفی: برای برخی از بیماران، بالا آمدن جزئی در پاشنه کفش ممکن است در واقع درد ناحیه کف پا را کاهش دهد. این به این دلیل است که بسیاری از افراد یک ماهیچه ساق پا سفت دارند که منجر به فشار بیشتر در زیر پا می شود. بلند کردن پاشنه کمک می کند تا وزن را زودتر به پد پاشنه برگردد.
  • اسپیلنت انگشت چکشی: برای بعضی از  بیماران مبتلا به ناهنجاری پنجه پا، ممکن است استفاده از پد انگشت چکشی مفید باشد. این ارتز به پایین کشیدن انگشت پا کمک میکند  و به نوبه خود پد چربی کف پا زیر سر متاتارس به مرور بازیابی میشود.

توصیه های کاربردی در کاهش درد متاتارسالژی:

کفش راحتی: متأسفانه کفش های پاشنه بلند و نوک تیز با تمرکز تحمل وزن بر روی پنجه پا، علائم را بدتر می کند. کفش‌های زیره سفت/سفت با آسترهای نرم می‌توانند به کاهش فشار وارده به پنجه پا کمک کنند.  به عنوان یک قاعده، “اگر کفش مناسب است” و احساس خوبی دارد، احتمالا استفاده از آن خوب است.

اصلاح فعالیت: ورزش منظم ، کشش عضلات ساق پا و… بهتر است برای انجام فعالیت ها با یک فیزیوتراپیست مشورت نمایید. 

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی: در صورت متوسط یا شدید بودن علائم، NSAID ها می توانند بسیار مفید باشند . NSAID ها در طی یک دوره 10-14 روزه در بدن مؤثرتر هستند، بنابراین قبل از شروع با پزشک خود مشورت کنید.

کارشناسان ما در کلینیک ارتوپدی فنی پایا با بررسی دقیق کف پا و ساخت کفی طبی نرم یا کفش طبی با پد متاتارس و… به کاهش درد شما کمک میکنند.

توضیحات تکمیلی در مشاوره حضوری ارائه خواهد شد.

جهت مراجعه هر روز از ساعت 17 الی 21 به ادرس قم میدان صدوقی ابتدای بلوار عطاران پلاک31 مراجعه فرمایید.

https://footeducation.com/metatarsalgia/

ترجمه مقاله از سایت فوق انجام شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *